- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 3. 8. 2025
Soutěžní recept: Žilinské řezy s kandovaným ovocem podle Blanky Imriškové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak podávat led v nápojích. Mirabelky versus špendlíky.
Pochoutkový rok
Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlaste se i vy >>
Zabraňme nešvaru z Ameriky. Led při podávání nepatří do sklenice s nápojem, ale do misky
V letních měsících si rádi dopřejeme svěží nápoj nebo koktejl. A nejlépe s ledem. Můžeme si během pití led doplňovat? Jak si s tím umí poradit v lepších restauracích a barech, radí Ladislav Špaček.
Mirabelky skvěle chutnají i léčí, neplést si je se špendlíky
Nejenom zářivá barva, ale také lahodná sladká chuť dělá z mirabelek oblíbené ovoce. Málokdo má ale mirabelku na zahradě. Většinou je najdeme divoce rostoucí podél polních cest a potoků. Slivoň mirabelka, známá také pouze jako mirabelka, pochází z Asie. Do Evropy se dostala kolem 13. století, kdy se začaly pěstovat ve Francii. Dodnes jsou největšími producenty pěstitelé z Lotrinska.
Žilinské řezy podle Blanky Imriškové jsou plné ořechů a kandovaného ovoce
Tahle obdoba biskupského chlebíčku pochází ze Slovenska. Je s krémovou náplní, která celý dezert příjemně zvláční. Náplň se nepeče, jen ztuhne v lednici. Připravte si šlehač s metlami a jdeme na to. Pekla a šlehala Blanka Imrišková ze Svobody nad Úpou.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 27. 7. 2025
Soutěžní recept: Křehké šátečky s povidly od Marie Opekarové. Rada z etikety: Jak jíst okurkový salát a můžeme vypít zálivku? Gastrotrend: Meruňkové knedlíky jsou poklad.
Jak jíst saláty se zálivkou, abyste se nepokapali? Jde to i s noblesou
Okurkový nebo mrkvový salát patří mezi oblíbené doplňky k hlavnímu jídlu. Drobné nudličky zeleniny však můžou padat z úst, zálivka zase potřísnit oděv. Přesto se takový salát dá elegantně sníst. A co se zálivkou, můžeme ji vypít? Radí Ladislav Špaček.
Křehké šátečky s povidly od Marie Opekarové se v ústech jen rozplývají. Zkuste švestkové či jablečné
Šátečky s povidly se povedly. Dominuje máslo a náplň, která je zvláční a dodá pikantnost. K čaji i ke kávě jsou dokonalé. Které vám budou chutnat víc? Zkuste recept podle Marie Opekarové z Chebu.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 20. 7. 2025
Soutěžní recept: Dvoubarevné tvarohové řezy s marmeládou a čokoládou od Marie Kráčmarové z Klenice. Víte, jak se naráží pivní sud? Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak jíst kiwi.
Exotické kiwi u nás zdomácnělo. Zralé můžete vykrojit lžičkou, tvrdé raději odložte
Kiwi je exotické ovoce, které u nás už zdomácnělo. Obsahuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek. Jak se do něj pustit v restauraci? Radí Ladislav Špaček.
Naražení pivního soudku je hračka. Původní štěně, to byl tvrdší oříšek
Už dobrých 30 let se pivo prodává v keg sudech. Pokud je kupujete opakovaně, vyplatí se pořídit si domů také výčepní zařízení. To zahrnuje i chlazení a narážeč. Jeho obsluha není nijak náročná, postupujete podle návodu.
Dvoubarevné tvarohové řezy od Marie Kráčmarové skrývají pět vrstev. Budou se vám sbíhat sliny
Vypadají tak luxusně! Celkem pět vrstviček skrývá tento nenápadný, ale delikátní zákusek. Vyzkoušejte souhru tvarohu, pikantní marmelády a rozinek v rumu. Své cukrářské umění nám předvedla Marie Kráčmarová z Klenic.