Pochoutkový rok
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 9. 11. 2025

Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Skořicové pletence. Rada z etikety Ladislava Špačka: Můžeme si požádat o sýr? Mlýnek na mák nemohl chybět v žádné domácnosti.

30:57

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Hlasování 9. ročníku Pochoutkového roku skončilo. Zveřejňujeme výsledky hlasů. V neděli 9. listopadu poslouchejte vyhlášení vítězů po 10. hodině.

Web

Dnes 06:48

Posluchači Českého rozhlasu vybrali vítězný recept. Stalo se jím jablkové tiramisu

Více než měsíc, přesně od 28. září až do poslední minuty měsíce října 2025, mohli posluchači Českého rozhlasu a kdokoliv, kdo navštívil stránky www.pochoutkovyrok.cz hlasovat pro jeden ze třiceti sladkých soutěžních posluchačských receptů.

Dnes 01:06

Je v pizzerii slušné požádat o parmazán nebo pecorino navíc? Radí Ladislav Špaček

Dnes se zaměříme na sýry, konkrétně strouhaný sýr italského typu, který je poměrně drahý. Setkáme se s ním především v pizzeriích. Sluší se obsluhu požádat o dodatečnou porci sýru? Radí Ladislav Špaček.

Dnes 03:31

Česko je velmocí v pěstování máku, a tak mlýnek na mák nemohl chybět v žádné domácnosti

Každá hospodyňka ví, že do koláčů, buchet či na nudle je nejlepší čerstvě namletý mák. Možná už máte doma moderní přístroj, elektrický mlýnek, ale jistě se shodneme na tom, že jeho předchůdce, poctivý litinový mlýnek, který používaly naše babičky, je prostě nesmrtelný.

Před týdnem 28:03

Poslechněte si: Pochoutkový rok 2. 11. 2025

Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Brusinková šifónová roláda. Rada z etikety Ladislava Špačka: Co s potřísněným oblečením. Historie abertamských sýrů.

Před týdnem 02:40

Nehody u stolu jsou běžné. Kdy je čas odejít domů a kdy si oblek zvládneme vyčistit sami?

U stolu občas dojde k nějaké nehodě: třeba se potřísníme, kápne nám polévka na oblečení, vylejeme skleničku a máme obsah na oblečení. Co dělat? Máme se omluvit? Máme odejít? Radí Ladislav Špaček.

Před týdnem 03:11

Abertamský sýr se dostal z horských chalup až na slavnostní panské tabule

Krušné hory, jak už jejich název napovídá, nebyly v minulosti místem, kde by létali pečení holubi do huby, jak se říká.

Před 2 týdny 27:33

Poslechněte si: Pochoutkový rok 26. 10. 2025

Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Merhovaný koláč s tvarohem a povidly. Rada z etikety: Kdy, kde a v jaké výši dávat spropitné. Co víme o prospěšnosti tuřínu.

Před 2 týdny 02:03

Kde můžete spropitným urazit a odkdy se platí v Česku a v jaké výši, prozrazuje Ladislav Špaček

Spropitné je různé podle rozličných zemí, kde se traduje. Jsou země, kde zákazníci spropitné nedávají, například Japonsko nebo Itálie. Japonci dokonce považují spropitné za nezdvořilé vůči personálu.

Před 2 týdny 02:58

Tuřín je na okraji zájmu, v kuchyni má přitom široké využití a je i zdraví prospěšný

Tuřín je starobylá zelenina. Pěstoval se v oblastech kolem Středozemního moře už ve starověku. Jako kulturní rostlina je znám už 4000 let. Dokonce se o něm zmiňuje i Hérodotos ve starověkém Řecku nebo Plinius ve starověkém Římě. Má dlouhou historii, do které patří i záchrana od hladomoru v různých etapách – například od dobývání Evropy Římany až po vězně v Terezíně.

Před 3 týdny 26:09

Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 10. 2025

Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Křehký švestkový koláč typu galeta. Rada z etikety: Jak nabírat sýr. Češi milují mák a ten bílý má oříškovou příchuť.