Pochoutkový rok
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 3. 8. 2025

Soutěžní recept: Žilinské řezy s kandovaným ovocem podle Blanky Imriškové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak podávat led v nápojích. Mirabelky versus špendlíky.

27:50

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlaste se i vy >>

Web

Před dvěma dny 02:40

Zabraňme nešvaru z Ameriky. Led při podávání nepatří do sklenice s nápojem, ale do misky

V letních měsících si rádi dopřejeme svěží nápoj nebo koktejl. A nejlépe s ledem. Můžeme si během pití led doplňovat? Jak si s tím umí poradit v lepších restauracích a barech, radí Ladislav Špaček.

Před dvěma dny 03:59

Mirabelky skvěle chutnají i léčí, neplést si je se špendlíky

Nejenom zářivá barva, ale také lahodná sladká chuť dělá z mirabelek oblíbené ovoce. Málokdo má ale mirabelku na zahradě. Většinou je najdeme divoce rostoucí podél polních cest a potoků. Slivoň mirabelka, známá také pouze jako mirabelka, pochází z Asie. Do Evropy se dostala kolem 13. století, kdy se začaly pěstovat ve Francii. Dodnes jsou největšími producenty pěstitelé z Lotrinska.

Před třemi dny 08:55

Žilinské řezy podle Blanky Imriškové jsou plné ořechů a kandovaného ovoce

Tahle obdoba biskupského chlebíčku pochází ze Slovenska. Je s krémovou náplní, která celý dezert příjemně zvláční. Náplň se nepeče, jen ztuhne v lednici. Připravte si šlehač s metlami a jdeme na to. Pekla a šlehala Blanka Imrišková ze Svobody nad Úpou.

Před týdnem 26:58

Poslechněte si: Pochoutkový rok 27. 7. 2025

Soutěžní recept: Křehké šátečky s povidly od Marie Opekarové. Rada z etikety: Jak jíst okurkový salát a můžeme vypít zálivku? Gastrotrend: Meruňkové knedlíky jsou poklad.

Před týdnem 02:17

Jak jíst saláty se zálivkou, abyste se nepokapali? Jde to i s noblesou

Okurkový nebo mrkvový salát patří mezi oblíbené doplňky k hlavnímu jídlu. Drobné nudličky zeleniny však můžou padat z úst, zálivka zase potřísnit oděv. Přesto se takový salát dá elegantně sníst. A co se zálivkou, můžeme ji vypít? Radí Ladislav Špaček.

Před týdnem 08:50

Křehké šátečky s povidly od Marie Opekarové se v ústech jen rozplývají. Zkuste švestkové či jablečné

Šátečky s povidly se povedly. Dominuje máslo a náplň, která je zvláční a dodá pikantnost. K čaji i ke kávě jsou dokonalé. Které vám budou chutnat víc? Zkuste recept podle Marie Opekarové z Chebu.

Před 2 týdny 27:14

Poslechněte si: Pochoutkový rok 20. 7. 2025

Soutěžní recept: Dvoubarevné tvarohové řezy s marmeládou a čokoládou od Marie Kráčmarové z Klenice. Víte, jak se naráží pivní sud? Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak jíst kiwi.

Před 2 týdny 02:25

Exotické kiwi u nás zdomácnělo. Zralé můžete vykrojit lžičkou, tvrdé raději odložte

Kiwi je exotické ovoce, které u nás už zdomácnělo. Obsahuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek. Jak se do něj pustit v restauraci? Radí Ladislav Špaček.

Před 2 týdny 03:21

Naražení pivního soudku je hračka. Původní štěně, to byl tvrdší oříšek

Už dobrých 30 let se pivo prodává v keg sudech. Pokud je kupujete opakovaně, vyplatí se pořídit si domů také výčepní zařízení. To zahrnuje i chlazení a narážeč. Jeho obsluha není nijak náročná, postupujete podle návodu.

Před 2 týdny 08:27

Dvoubarevné tvarohové řezy od Marie Kráčmarové skrývají pět vrstev. Budou se vám sbíhat sliny

Vypadají tak luxusně! Celkem pět vrstviček skrývá tento nenápadný, ale delikátní zákusek. Vyzkoušejte souhru tvarohu, pikantní marmelády a rozinek v rumu. Své cukrářské umění nám předvedla Marie Kráčmarová z Klenic.