Po čuni
13. listopad 2024

Poslechněte si podcast: Mikroplasty už jsou i v plodové vodě a placentě. Světový objev ostravských vědců

Tým vědců z Vysoké školy Báňské - Technické univerzity Ostrava a Ostravské univerzity zveřejnil výsledky několikaletého výzkumu, který mimo jiné prokázal přítomnost mikroplastů v plodové vodě a placentě. Hostem podcastu Po čuni! byl Jan Halfar z Vysoké školy Báňské - Technické univerzity Ostrava a Karel Vávra za Ostravskou univerzitu/Fakultní nemocnici Ostrava. Co všechno tým vědců zjistil? Jak přesvědčil rodičky, aby vědcům poskytly potřebné vzorky? Jak těžké bylo zajistit, aby v plastovém s...

34:36

Po čuni

Vydává: Magazín PATRIOT

Po čuni je podcast z Ostravy. Přímý, upřímný, opravdový. Hostem šéfredaktora Magazínu PATRIOT Jaroslava Baďury jsou osobnosti, které mají co říci.

Web

Před třemi dny 13:27

Ostravské vraždy. Výbuch, který šokoval lázně Jeseník

Bylo 25. května 1997 a poklidný lázeňský život v Priessnitzovém sanatoriu přeťal silný výbuch přímo v hale sanatoria. Obrovská rána, řinkot rozbitého skla, dým, křik zraněných a šokovaných lázeňských hostů. Před kriminalisty byl těžký úkol - co se vlastně v Jeseníku stalo? Už při prvním ohledání místa činu začali kriminalisté nacházet kousky lidské tkáně. Nakonec z člověka, který jako jediný výbuchu podlehl, našli jen 8,3 kilogramu tkání, zbytek se nikdy najít nepodařilo. Co se tedy vlastně v...

Před týdnem 27:43

Po čuni exkluzivně! Jak se řídí město, na které padají bomby?

Exkluzivním hostem podcastu Po čuni, podcastu Magazínu PATRIOT, byl primátor ukrajinského města Dnipro, které je partnerským městem Ostravy. Jak vypadá každodenní život ve městě, na které padají ruské bomby? Proč nás před volbami Boris Filatov varuje před rokem 1968? Dokáží si válkou těžce zkoušení Ukrajinci dělat ještě vůbec ze své situaci legraci? Boris Filatov zná prezidenta Zelenského ještě z dob, kdy nebyl v čele státu - jak moc jej poznamenala válka a obrovská zodpovědnost za budoucnost...

Před týdnem 34:11

Ostravské vraždy. Jak ostravská mordparta odhalila skupinu sériových zabijáků

Je to největší případ v dlouholeté kariéře bývalého šéfa ostravské mordparty Luboše Valeriána. A je to případ, na který mohou být ostravští kriminalisté právem hrdí. Gang zabijáků už měli na mušce pražští kriminalisté, ale dlouho si nevěděli se zapeklitým případem rady. Až do chvíle, kdy vrazi zlikvidovali svou další oběť ve valašskomeziříčském hotelu Apollo. A tím se případ dostal na stůl ostravských kriminalistů. Jedním z rozhodujících okamžiků celé kauzy bylo jejich rozhodnutí převézt vrtu...

Před týdnem 37:52

Po čuni! Jak se pozná dobrý rum? A umíme ho vlastně pít?

Hostem speciálu Po čuni, který se natáčel na Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí, byl znalec kvalitních rumů a majitel obchodu s alkoholem Alter Ego Lukáš Vaca. Naučili jsme se už pít skutečně kvalitní rumy? Dokáže Lukáš do své prodejny ve Frýdku-Místku sehnat ten nejlepší rum z celého světa? Jaký nejdražší rum kdy pil? Ve které zemi se vlastně produkují ty nejvzácnější rumy a je pravda, že dobrý rum si můžu vyrobit i doma?

Před 2 týdny 25:35

Po čuni! Jak se provozuje nejstarší kavárna v Ostravě?

Kavárna Elektra je pojmem nejen v Ostravě. Kdysi tu sedávali Werich s Voskovcem, Oldřich Nový... Byly doby, kdy tu se dole i v patře u desítek malých stolků tísnily stovky lidí. Pak si podnik prošel obdobím, kdy zde byla mexická restaurace, uvažovalo se prý dokonce i o autosalonu, ale to zakázali památkáři. Pak se Elektra naštěstí stala znovu kavárnou, kde to žije ráno a dopoledne během snídaní a káviček i obchodních schůzek, a také v poledne a po poledni díky populárnímu obědovému menu. Jak ...

Před 2 týdny 16:27

Ostravské vraždy! Zvláštní příběhy, když vrah zanechá na místě činu svůj podpis

Vyšetřování vraždy nebývá skoro nikdy jednoduché. Kriminalisté musejí pečlivě prozkoumat všechny stopy, vyslechnout mnoho svědků, určit vyšetřovací verze... Ale jaké to je, když vrah zanechá na místě činu svůj podpis? Šéf ostravské mordparty ve výslužbě Luboš Valerián vzpomíná na mimořádné příběhy ze své praxe.

Před 2 týdny 01:15:11

Po čuni gurmán! Jak jsme nachytali Davida Girtena z LaPeCa!

Hostem speciálu, podcast Po čuni gurmán, byl tentokrát David Girten, vždy a za všech okolností usměvavý Belgičan, který v Ostravě provozuje oblíbenou restauraci LaPeCo. Na co si v Česku dlouho nemohl zvyknout, jaké jídlo má nejraději a co by raději už nikdy nejedl? Proč má už tolik let na jídelním lístku vždy masové koule s omáčkou a hranolkami? A podařilo se nám jej nachytat, když měl ochutnat právě svoje vyhlášené masové koule? Poznal, kdo je připravil?

Před 3 týdny 30:11

Po čuni! Jak se buduje HSF System Cycling Team?

Hostem podcastu Po čuni! je Radovan Šťastný, sportovní šéf HSF System Cycling Teamu. Povídali jsme si v Dolních Vítkovicích, kde se již pravidelně jezdí Evropský pohár v cyklokrosu. I letos bude trať mezi bývalými objekty hutí a dolu unikátní. V čem například? Jaké jsou v týmu, který Radovan Šťastný vede, cyklistické naděje a proč místo nákupu hvězd tým raději investuje do mládeže? Co se chystá v Crossparku Ostrava a jaká je budoucnost tohoto sportu?

Před 3 týdny 16:14

Ostravské vraždy. Zabitá žena a měsíc po ní osmiletá dívenka. Vraždil jeden pachatel?

Na léto 1991 nevzpomínají obyvatelé Vítkova na Opavsku v dobrém. Celé město a jeho okolí nejdříve rozrušila zpráva o nálezu zavražděné pětapadesátileté ženy u nedalekých rybníků. Ani ne měsíc poté začala policie ve stejné oblasti hledat pohřešovanou teprve osmiletou dívenku. Bohužel i ta byla později nalezena zavražděná. Kriminalisté poměrně brzy měli podezřelého muže, jenže jednu ze dvou vražd se mu prokázat nepodařilo. Šéf ostravské mordparty Luboš Valerián je i dnes přesvědčen, že ten muž ...

10. září 2025 33:26

Po čuni! Remoska, geniálně jednoduchý zázrak z kuchyně našich předků, který přetrval

Říká se, že Remoska má jedinou chybu: je konstrukčně naprosto jednoduchá a vůbec se nekazí, takže v domácnosti jedna vydrží i několik generací. Nových výrobků se tak prodá méně... Je to pravda? O historii, ale i současnosti a budoucnosti firmy Remoska a jejich výrobcích jsme si v rámci gastrofestivalu Frýdek-Místek plná chutí povídali s obchodním ředitelem Remosky Janem Pešatem. Věděli jste, že kulatou pečicí nádobu může vyrábět pouze Remoska, protože má na ni patent? Řeč byla také o tom, že ...