Host Radiožurnálu
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Rozhovor se zakladateli umělecké zóny Osmička v Humpolci

Manželé Bára a Zdeněk Rýznerovi začali od druhé poloviny 90. let sbírat umělecká díla. Dnes provozují v Humpolci zónu pro umění Osmičku, kam přijíždí lidé z celého Česka. „Neustále čím dál víc návštěvníků si hledá cestu k nám do Osmičky,“ raduje se Zdeněk Rýzner v pořadu Host Radiožurnálu. Nyní například vystavují díla Jana Zrzavého. „Ta jeho jemnost v obrazech se mi moc líbí,“ doplňuje Bára Rýznerová.

28:19

Host Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné dopolední a večerní rozhovory s hosty, které nikde jinde neuslyšíte. Každý všední a sobotní večer přivítají moderátoři zajímavé hosty napříč profesemi i obory. Své dotazy pokládejte přes formulář.

Web

Před šesti dny 25:52

Čím víc cestuji po světě, tím víc si vážím, kde žiji, vypráví moderátorka. Jak bojuje s úzkostmi?

Zlata Biedermannová, bývalá moderátorka, dnes PR specialistka, s manželem pár měsíců v roce tráví v Indonésii. A pět dní před cestou se jí jednou spustila panická ataka. „Prvních 14 dní byly na Bali náročné, musím říct, že můj muž mi pomohl, vždycky při mně stál, prostě jsme to zvládli,“ popisuje. Jak se jí daří prát se s úzkostmi a panickou atakou. A jak člověka promněnuje práce s nadacemi?

Před týdnem 30:16

Když se neomluvíme, navždy hledíme na svět optikou naší viny, říká spisovatel a novinář Milan Tesař

Vlastní pochybení odmítají připustit hlavní postavy hned dvou titulů Milana Tesaře, které vyšly v posledním roce. Zatímco v seriálu Nevinné lži natáčí novinář v podání Ondřeje Vetchého zahraniční reportáže z vinohradského bytu, kniha Lhář a kráva je o spolupráci s StB. „Ten Vetchý by taky mohl říct: hele, já jsem to podělal, já jsem opustil stanoviště na Blízkém východě, nejsem tam. Ale přiznat to není sranda,“ míní novinář a spisovatel. Co jej přimělo dané téma zpracovávat?

Před 2 týdny 28:07

Včelí med se dá použít i na hojení ran, doporučuje včelař a lékárník. Co pomáhá proti štípnutí?

Lékárník a vedoucí konzultačního centra pro lékové interakce Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Marek Lžičař se ve volném čase věnuje sadařením a chovu včel. Dobře tak ví, které produkty z úlu jsou nám prospěšné a co udělat, když dostaneme žihadlo. „Pokud jsme schopni během prvních pár vteřin odstranit žihadlo pryč, tak jed nemá čas do kůže vniknout,“ radí.

Před 3 týdny 30:29

Česká škola je spíše míchaný salát, bilingvní výuka otevírá dětem nový svět, tvrdí odborník

Ředitel školy Via Beroun a odborník na vzdělávání Petr Hopfinger propaguje principy dvojjazyčného vzdělávání. V čem to vlastně spočívá? „Oba jazyky děti nasávají přirozeně, protože jsou přirozenou součástí bilingvního prostředí,“ vysvětluje lídr celostátního projektu Ředitel naživo. „Ředitelé na svou roli nejsou připravováni, přitom odpovídají za kvalitu škol,“ zdůrazňuje. Jak hodně se rozevírají nůžky mezi jednotlivými školami?

Před 3 týdny 32:34

Introverti se vidí kriticky. Cesta k sebevědomí je uvědomit si své silné stránky, radí terapeutka

Lektorka a terapeutka Jana Neuwerthová Šmýdová je introvert. Limity, které jí znesnadňovaly pracovní i osobní život, se jí však podařilo prolomit. Jak hledat svoje silné stránky? Jak naplno využít svůj potenciál? A může být introvertní povaha v něčem i výhodou, jakkoli to vypadá, že není?

31. srpen 2024 30:58

Třicet let jsem nevěděl, co je pohyb. Nabídka tančit přišla jako dar z nebes, říká spisovatel Hartl

Až do zimy zrušil svůj plánovaný program kvůli taneční soutěži StarDance. Co spisovatele a režiséra Patrika Hartla přimělo opustit svoji komfortní zónu? Jak bojuje s plachostí a stydlivostí na veřejnosti? Proč Malý pražský erotikon vyšel jako audiokniha až deset let po tištěné verzi? A jak těžké je vžít se do myšlení andulky?

26. srpen 2024 27:28

Rockerský život už je dnes pryč, teď je v módě zdravý životní styl, říká Michal Dvořák z Lucie

S Davidem Kollerem dohrají letní šňůru a pak už se spolu rozloučí. Skladatel a textař Michal Dvořák se v poslední době stává spíše producentem. Stojí za projekty jako Vivaldianno nebo aktuálně Já, secese. Které filmové melodie zaznějí v Poděbradech na festivalu Soundtrack? Poslechněte si celý rozhovor.

25. srpen 2024 28:27

Koruna byla provizorium, než se dohodneme jinak. Nejkrásnější mince bývají ty naše, říká numismatik

Staří numismatici za nejkrásnější minci považovali sicilskou desetidrachmu s vyobrazením vodní nymfy. Krása je ovšem subjektivní a sběratelé mají za nejkrásnější obvykle své sbírky. „Italský básník Petrarca údajně nabídl Karlu IV. darem malou sbírku antických mincí, v domnění, že ho zaujme. Ale Karel IV. se nechytil, dál sbíral jen ostatky svatých,“ líčí numismatik a lékař Zdeněk Petráň. Jaký význam nesou dukáty, které věnuje svým vnoučatům? A proč u nás neplatíme Sokoly?

24. srpen 2024 25:11

Ovce jsou dobrý sport pro romantiky, byznys ne. Jehněčí stále budí nedůvěru, říká chovatel ovcí

Na českobudějovickém veletrhu Země živitelka představují místní chovatel ovcí a šéfkuchař provozu na Lipně synergii potravního řetězce zaměřeného na ovce. „Pomůžou nám restaurace, které budou vařit jehněčí a skopové maso. Když se zvedne lokální zájem o potraviny, podpoříme odbyt a lidi to zase začnou chovat dál,“ míní chovatel ovcí Jan Vejčík. Proč je jeho živnost spíš drahým sportem? Jak si dobrý život pro ovce představuje kuchař Michal Hruda? A jak se beran stává zlým?