Dopolední host
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Nikdy nevycházelo tolik zajímavých a dobrých knih jako teď, myslí si spisovatel Pavel Kosatík

Literatura žije! Na festivalu v Českých Budějovicích, v oblíbených rozhlasových četbách, u vás v obývácích a také na psacích stolech nebo nočních stolcích umělců. Jaká literatura žije s autorem literatury faktu Pavlem Kosatíkem?

33:38

Dopolední host

Vydává: Český rozhlas

Zajímavá témata z různých oborů, moderátor a hosté, kteří musí dát odpověď.

Web

Před dvěma dny 33:07

Budějovičtí volejbalisté vyhráli jedenáctý titul. Teď se tým z poloviny obmění, uvádí manažer klubu

Mistři! Skandovala před pár dny českobudějovická sportovní hala na adresu domácího Jihostroje. Volejbalisté dlouhodobě nejúspěšnějšího jihočeského klubu získali po pěti letech opět extraligový titul. Byl to ale boj. Lvi Praha jako papírově silnější soupeř a obhájci loňského vítězství se nechtěli vzdát. Nakonec Jihostroj získal svůj už jedenáctý pohár.

Před třemi dny 29:10

V panelákovém bytě vrtačka, fréza, soustruh i bruska. To k životu železničního modeláře patří

V Českých Budějovicích na Lidické třídě jezdí sto let stará lokomotiva. Je tam také rozsáhlé vlakové depo, rozvětvené kolejiště a nad jednou z drah vrba a na ní vodník. Asi tušíte, že to celé není stoprocentní realita. Totiž je, ale v malém. Klub železničních modelářů tam v prostorách automotoklubu kdysi spoluzaložil Jiří Dvořák. Jedním z kluků, které v klubu vychoval, je Vojtěch Bušek. Oba modelařinou žijí už desítky let.

Před pěti dny 33:15

Co pít při běhu? Lák z okurek! Podle experta na sportovní výživu se jeví jako velmi slibný „doplněk“

Měl bys běžet, jestli to chceš stihnout. Tak se jmenuje knížka, v níž Aleš Dvořák kombinuje beletrii se zkušenostmi amatérského sportovce, ale i profesionálního vědce, specialisty na sportovní výživu. Té se věnuje v ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, ale i ve svých dalších publikacích jako Z hospody na maraton nebo Do formy! Biochemii sportu a výživy také vyučuje. A sám praktikuje.

Před šesti dny 27:48

Malému princi táhne na čtyřicet. Představení podle známé knihy je pro Jana Cinu důležitým projektem

Vyhrál soutěžní pořad Tvoje tvář má známý hlas i StarDance. Kromě toho získal Jan Cina několik nominací na prestižní herecké ceny: na Českého lva za nejlepší mužský výkon v hlavní roli v minisérii Herec (2021), o rok dříve za vedlejší roli ve filmu Národní třída a v roce 2019 byl nominován na Thálii za mimořádný jevištní výkon při představení Malý princ.

Před týdnem 27:54

Záhadné hromadné úmrtí mladých lidí v Československu měla na svědomí améba, která napadá mozek

Neviditelní vetřelci, kteří nám mohou přinést nepohodlí, ale také vážné zdravotní komplikace. Někteří z nich dokonce neváhají zaútočit na náš mozek. To jsou zákeřní paraziti, které zkoumá Roman Kuchta z Biologického centra Akademie věd České republiky v Českých Budějovicích. Mezi nejzajímavější případy podle něj patří i záhadné hromadné úmrtí mladých lidí v Československu poté, co je napadla jakási améba.

Před týdnem 31:29

Poznejte svá červená tlačítka a domluvte si signál. Jak zvládnout domácí hádku, radí psycholožka

Asertivita je schopnost prosadit se, zastat se sám sebe, ale zároveň s využitím empatie vůči druhému. To znamená umět pochopit pozici toho druhého, rozpoznat jeho emoce, přijmout, že může mít jiný pohled na věc, a hledat společně řešení, ve kterém nám oběma bude dobře. To je pojetí Olgy Lošťákové, psycholožky a lektorky, autorky publikace Asertivní a empatická komunikace.

Před 2 týdny 24:30

Den památek v Budějovicích déšť neohrozí. Předci se postarali o mokrou variantu, říkají organizátoři

Mezinárodní den památek se v sobotu 20. dubna v Českých Budějovicích ponese ve znamení osobností, které jsou s městem spjaty, jejich příběhů a jejich domů. Komentované prohlídky zavedou třeba do Kendeho nebo Eggertovy vily, Špalíčku Ferdinanda Hocha, obchodního domu Brouk a Babka nebo na samotnou českobudějovickou radnici, o jejíž přestavbu se zasloužil renomovaný architekt Anton Martinelli.

Před 2 týdny 27:18

Výrobce dud potřebuje i kravské rohy, slouží jako reproduktory. Sehnat je ale dnes není vůbec snadné

V Strakonicích dudy hučí – verš ze staré lidové písničky stále platí. V jihočeském městě si konkuruje, ale také si spolu rádo zahraje a zazpívá dobrých deset dudáckých kapel. Jednu z nich, Mladou dudáckou muziku, vede učitel Základní školy Poděbradova Patrik Ředina. Založil ji už ve svých čtrnácti a hraje v ní na basu. Hru na kontrabas i dudy vyučuje v místní základní umělecké škole. Vedle toho dudy sám vyrábí a opravuje.

Před 2 týdny 31:21

Čím kočky předou a jak mluví břichomluvec? Hlasy a hlasivky lidské i zvířecí zkoumá vědec Jan Švec

World Voice Day – Světový den hlasu – připadá na 16. duben. Odborníci říkají, že si ho máme připomínat i proto, že hlas má nezastupitelný význam v komunikaci a sociálních vazbách. Právě díky zabarvení hlasu udržujeme a prohlubujeme některé kontakty, jiné nám mohou být až nepříjemné. Tvorbu lidského hlasu a také to, jak odhalit a napravit jeho poruchy, zkoumá docent Jan G. Švec z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.