Český rozhlas - Věda
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Leonardo Plus: Vojtko: Víra může na prvním rande otevřít debatu o hodnotách. Je to ale ta nejintimnější věc

Na kolikáté schůzce se sympatickou osobou se odvážíte zeptat na to, jak to má s vírou a jestli vůbec v něco věří? Proč to není téma běžné konverzace? „Víra je nejintimnější věc. Svůj systém víry nikomu nevysvětlíte. Je to tak iracionální, že jakékoliv racionální argumenty od partnera nás můžou bolet a velmi zraňovat,“ vysvětluje v pořadu Leonardo Plus párový terapeut Jan Vojtko.

48:58

Český rozhlas - Věda

Vydává: Český rozhlas

Pro fanoušky vědeckých objevů a technických zajímavostí.

Web

Dnes 49:34

Leonardo Plus: Vyživovali jsme jen rostliny. Půdní organismy hladoví, říká biolog Miko

V uplynulých desetiletích jsme zapomněli na to, že v půdě žijí kromě zemědělských plodin i jiné živé organismy. Pokud se jim nedaří, vede to k rozpadu půdní struktury. Nyní proto máme narušené a poničené zemědělské plochy, které mnohem obtížněji zvládaji sucha či záplavy. Jak to můžeme změnit? V pořadu Leonardo Plus odpovídá Ladislav Miko, půdní biolog a odborník na životní prostředí.

Včera 25:41

Laboratoř: Ptákům se zdají sny. Vědce překvapilo, jak jsme si v tom podobní

Když ptáci usnou, jejich mozek vysílá elektrické signály podobné jako v bdělé fázi. Unikátní studie Univerzity v Buenos Aires ze Střední a Jižní Ameriky to dokládá na přepisu aktivity ptačích svalů do zvukového záznamu.

Včera 20:27

Magazín Experiment: Magazín Experiment: Jak vypadá Santiniho dílo v rozšířené realitě? A jak účinkuje hnojivo z peří?

00:00 témata magazínu00:30 Santiniho kaple ve virtuální realitě04:30 hnojivo z peří07:50 hvězdárna Ondřejov08:50 výzkum lékových hladin12:30 užívání psychofarmak v těhotenství16:20 indický chemik Pradeep T

Včera 52:37

Meteor: Meteor o kosmickém praku, sebe-kopírující vakcíně a letu čmeláka

Poslechněte si:01:03 Jak funguje kosmický prak?16:22 Založení Akademie věd22:42 Budeme mít sebe-kopírující vakcíny?32:50 Popírá let čmeláka přírodní zákony?42:55 Čáp Venda získá úplnou rodinuHovoří zoolog Jaroslav Forejt nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy biologa Jaroslava Petra Desatero pohybů čte Lucie Juřičková.

Před dvěma dny 56:25

Quest: Oblíbené i opomíjené: Rekapitulace her od studia Arkane, které napůl zavírá krám

Společnost Microsoft v uplynulém týdnu zavřela hned čtyři studia v rámci své herní divize: Alpha Dog Games, Roundhouse, Arkane Austin a Tango Gameworks. Zatímco po tvůrcích mobilního Mighty Doom bude truchlit asi jen málokdo, Lukáš, Šárka a Jarda se rozhodli věnovat hlasitou vzpomínku hrám od studia Arkane a rovnou je i seřadit do žebříčku.

Před dvěma dny 25:39

Věda Plus: Přesně před 25 lety spatřil světlo světa první mobilní telefon se zabudovaným fotoaparátem

Dneska už je běžnou součástí. Kam spěje vývoj mobilů s fotoaparáty? A jakou roli hraje umělá inteligence? - Je doprava bezpečná pro všechny stejně? Nová případová studie ukazuje, kde by bylo potřeba zohlednit rozdílnost pohlaví. - Čím je pozoruhodný středověký zpěvník královny Elišky Rejčky? Moderuje Renata Kropáčková.

Před dvěma dny 23:59

Online Plus: Sluneční bouře odstavila chytré traktory. Připomněla naši závislost na technologiích, míní Koubský

Sluneční bouře z minulého týdne, díky které jsme mohli i u nás vidět polární záři, způsobila problémy některým farmářům. Vyřadila totiž GPS signál, pomocí kterého se řídí navigační systémy chytrých traktorů. Ty zůstaly stát na poli.

Před třemi dny 25:43

Věda Plus: V pražskému IKEMu dokážou zbavit pacineta opakovaného omdlévání

Jak přesně lékaři odpojí srdce od nadměrné aktivity bloudivého nervu? - Co by viděl člověk padající do obří černé díry? NASA zveřejnila simulaci, kterou superpočítač vytvořil pět dní, přitom běžnému notebooku by zpracování takového množství dat trvalo deset let. - Zimu v Česku nepřežilo 12 procent včelstev, což je menší číslo než loni. Co dalšího vyplynulo z průzkumu Univerzity Palackého v Olomouci mezi rekordními skoro třemi tisíci včelaři? Moderuje Renata Kropáčková.

Před čtyřmi dny 04:06

Síťovka: Youtuber Attack: fanoušci našli mou adresu a zvoní na mě

Možná i ty patříš mezi sledující známého českého youtubera Attacka. Třeba se teď o něm ale dozvíš věci, které o sobě on sám ve svých videích nikdy neprozradil.

Před čtyřmi dny 26:25

Věda Plus: Konference institutu SYRI: Vzdělávání a vědění jako mosty k odolné společnosti