• Podcasty
  • Český rozhlas - Umění a kultura
Český rozhlas - Umění a kultura
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Mozaika: Národní divadlo představuje ve světové premiéře unikátní dílo Jiřího Kyliána Moving Still

Národní divadlo v Praze symbolicky uzavírá sezónu velkolepým počinem. Bude tu mít světovou premiéru konceptuální dílo legendy světové choreografie Jiřího Kyliána. Jde o sochařskou instalaci, která nese název Moving Still. Dnešní a zítřejší slavnostní večer v Národním divadle, koncipovaný přímo Jiřím Kyliánem, završí vernisáž ve veřejném prostoru před divadlem, na náměstí Václava Havla. Sochy budou u nás k vidění ale pouze do konce června.

04:48

Český rozhlas - Umění a kultura

Vydává: Český rozhlas

Osobnosti, díla, novinky české i světové kulturní scény.

Web

Dnes 26:45

ArtCafé: Lenny Kravitz hostem ArtCafé: Jsem jen anténa, přijímám to, co ke mně přichází

Okolnosti vzniku nové desky Blue Electric Light, ale také čerstvá instalace vlastní hvězdy na hollywoodském chodníku slávy a mládí, od začátku plné hudby, inspirace. To jsou témata rozhovoru, který Pavel Zelinka vedl s americkou rockovou hvězdou. Mimo hudbu dojde i na povídání úspěších na poli módy, kam se letos 60letý muzikant vrhl po vzoru své dcery Zoe.

Dnes 22:47

Akcent: Výběr týdne: status umělce ve Sněmovně, kulturní válka o petici i motýly, česká animace zářící

Saša Michailidis se ptá hostů, co dál se statusem umělce, který čeká ve Sněmovně na druhé čtení a který se ve vládní podobě nesetkal s příliš kladným ohlasem? Petice proti Národní galerii, AVU a Chalupeckého ceně, vyhrocená debata kolem motýlů na obchodním domě Máj, medializovaná kritika knižní ceny Magnesia Litera... Hádky v umělecké sféře rozdělují kulturní obec. Český animovaný film zazářil na festivalu v Annecy.

Dnes 42:06

Čelisti: Libido teče, ale pomalu. Přes nedostatek postelové akce jsou Bridgertonovi pořád vrchol comfort TV

Aleš, Vítek a Tomák zjistiili, že z coleslawu se stává trendy slovo na sociálních sítích. Zejména v sexuálním kontextu. Znovu proto ohlásili chystanou podcastovou minisérii Jí vůbec ještě někdo coleslaw? Díky tomu je tolik nemrzelo, jak moc se nepovedl dokument o konci kariéry Rogera Federera, ani fakt, že v nové sezóně seriálu Bridgertonovi se málo souloží… a málo pije pivo.

Dnes 05:27

Mozaika: Láska v čase lockdownu. A také před ním a po něm. Vychází osmý román Michaela Cunninghama Den

Hodiny je román, který zajistil současnému americkému prozaikovi Michaelu Cunninghamovi slávu, v jakou nedoufal. Navíc byl veleúspěšně zfilmován a zastínil tak autorovy další prózy jako Domov na konci světa nebo Sněhová královna, které už v českém přakladu známe. Letos se k nim v překladu Veroniky Volhejnové přidal spisovatelův titul zatím poslední: Den. A právě ten nám zrecenzovala amerikanistka Hana Ulmanová.

Dnes 10:53

Mozaika: Bonbóny od Kafky. Výstava Fotoalbum rodiny Kafkových ukazuje Franze v obklopení láskyplného hluku

Koho Franz Kafka oslovoval Pepo? A proč své rodině přezdíval velký hluk? Jak se tvářil na snímcích z dětství? Kdo ho dokázal přemluvit fotografování? Psal si spisovatel se svým otcem vtípky na pohledy? A kterou jeho fotku si na zeď pověsila maminka? To ukazuje expozice, která je v pražském Goethe Institutu k vidění do 20. září.

Včera 29:00

Špína: Nechci být návodný. Uoerhe se vydává po stopách tape manipulací

Šum, praskání a vlnící se zaprášené kazetové pásky – to jsou nástroje, se kterými pracuje pražský hudebník uoerhe. V posledních letech vydal několik nahrávek u labelů z celého světa, které se specializují na noise, ambient a terénní nahrávky. Nejčerstvější počin, společná nahrávka s irským kolegou Dressing pod názvem Meilt ho přivedla až do našeho studia a ve Špíně jsme dopodrobna rozebrali kořeny jeho tvorby i prohlédli zákoutí této svébytné odnože ambientu.

Včera 24:10

Akcent: Síla české animace je v koprodukci a kreativitě. Evropa nás respektuje, říká producent

Saša Michailidis se ptá vedoucí Katedry animované tvorby na FAMU, výtvarnice, animátorky a režisérky Michaely Pavlátové a producenta společnosti Maurfilm Martina Vandase. Nedávný prestižní festival animovaného filmu ve francouzském Annecy potvrdil silnou pozici české animace na mezinárodní scéně. Čtyři koprodukční snímky s českou účastí si odvezly ocenění. Co stojí za podobnými úspěchy? A jaké jsou trendy v současné české animaci ve srovnání s tou zahraniční?

Včera 04:48

Mozaika: Nejkafkovštější Lynch i české Vlny. V Karlových Varech budou tryskat emoce

  1. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech nabízí dramata, pohledy do historie, kafkovskou retrospektivu a několik hvězdných hostů. Mimo jiné.
Včera 03:19

Filmové premiéry Pavla Sladkého: Costnerův western, olympijská architektura nebo horor Tiché místo. V létě čekají česká kina premiéry

Do českých kin přichází hned několik premiér: Kevin Costner jako režisér a jedna z hlavních postav září ve filmu Horizont: Americká sága. Snímek, který zobrazuje osidlování amerického divokého Západu má tři hodiny – a čeká se na další díly. Česká režisérka Haruna Honcoop v dokumentu Olympijský mezičas upozorňuje na rizika spojená s olympijskou architekturou. Prequel Tiché místo: První den navazuje na úspěch dvou předchozích hororů o světě, kde být potichu znamená přežít.

Včera 44:15

ArtCafé: Mezi VR a pokojem – básně i teorie z interfacu

Básník Luboš Svoboda přichází s básnickou reportáží Koleje jsou pevně přibité k vidění (Rubato, 2024), kde lyricky zachycuje několikatýdenní pozorování a prožitky z rozhraní mezi virtuální realitou a pokojem bytu. Analytický filozof Jakub Mihálik z Akademie věd ČR se zabývá problémem vědomého prožívání a otázkou mysli. S odkazem na Davida J. Chalmerse upozorňuje, že prožitek virtuality není pomýlený ani iluzorní.