• Podcasty
  • Český rozhlas - Komentáře a glosy
Český rozhlas - Komentáře a glosy
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Dvacet minut Radiožurnálu: Jiří Grund: Bezpečnost je priorita. Pravomoc státu v posuzování dodavatelů ale nemůže být bezbřehá

Pět českých podnikatelských organizací se postavilo proti návrhu nového zákona o kybernetické bezpečnosti. Co jim vadí? Jak jsou zabezpečené české mobilní sítě? Je bezpečné používat výrobky čínských firem pro klíčovou infrastrukturu? A proč jsou u nás mobilní data stále dražší než v mnohých jiných státech Evropy? Tomáš Pancíř se ptal prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda.

23:40

Český rozhlas - Komentáře a glosy

Vydává: Český rozhlas

Nejnovější události očima novinářů a odborníků.

Web

Dnes 23:28

Dvacet minut Radiožurnálu: Uražený narcismus. Macron je představitelem elit, které Francouzům lezou na nervy, říká komentátor

Emmanuel Macron povzbudil francouzskou ekonomiku a země se pod jeho vedením stala magnetem pro investory. Přesto průzkumy ve volbách předpovídají jeho centristické alianci drtivou porážku. Hrozí Macronovi, že jeho politické zásluhy přijdou vniveč? „To, že s volbami vyběhl takto rychle, zaskočilo všechny, včetně třeba premiéra (Gabriela Attala),“ popisuje politický komentátor, odborník na Francii a bývalý velvyslanec v Paříži, Petr Janyška. Moderuje Vladimír Kroc.

Dnes 03:51

Názory a argumenty: Petr Fischer: Fotbalové EURO, škola systémové politiky

Evropská fotbalová fiesta je teprve v polovině, až nyní jde opravdu do tuhého a začíná vyřazovací boj těch nejlepších. Je tedy ještě brzy na hodnocení sportovních úspěchů a propadáků, co ale hodnotit lze, je evropský přístup k nejpopulárnějšímu sportu na planetě.

Dnes 04:55

Názory a argumenty: Alexandr Mitrofanov: Veselé Rusko ve vsi Veselucha

Opět jsem se poddal své pracovní neřesti, sledování ruského uměleckého braku. Tyto kýče totiž odhalují atmosféru v Rusku často lépe než učená pojednání. Tak prosím o strpení, jedno takové čerstvé dílo popíšu.

Dnes 03:31

Názory a argumenty: Petr Janyška: Proč Francie nemá ráda Macrona

Francouzské volby, ač parlamentní, budou z velké části o Emmanuelu Macronovi. Budou mimo jiné vyjádřením nevole, jakou k němu dnes chová mnoho Francouzů. Pravda je taková, že on dnes v zemi vyvolává snad větší nechuť než krajní pravice.

Dnes 04:00

Názory a argumenty: Jan Fingerland: Írán vybírá prezidenta do špatného počasí

Íránci vybírají novou hlavu státu. Trochu nenadále, protože život a tedy i politická dráha dosavadního prezidenta Ebrahima Raísího skončila předčasně během květnové nehody vrtulníku. Raísí byl vybrán pro úlohu, kterou místo něj sehraje nový prezident, totiž převést Írán – a jeho režim – do nové éry.

Dnes 26:01

Názory a argumenty: Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Schwarzem

Zákon, kterého se nejvíc bojíme. Írán vybírá prezidenta do špatného počasí. Proč nemá Francie ráda Macrona? Veselé Rusko ve vsi Veselucha. Fotbalové EURO, škola systémové politiky.

Dnes 03:29

Zápisník zahraničních zpravodajů: Oslo je hrdé na pivo se včelou. Nejstarší řemeslný minipivovar v zemi vaří i specialitu zvanou kveik

Nenápadný vývěsní štít v centru Osla s vyobrazenou včelou neskrývá ani obchod s medem, ani včelařské potřeby, ale minipivovar – a to dokonce nejstarší v celé Skandinávii. Na piva všech druhů tam místní chodí už 35 let.

Dnes 02:18

Glosa Plus: Eva Turnová: Blánovství

Celý život se zmítám mezi perfekcionismem a zíváctvím. To první většinou převládá a vyvolává ve mně nelibý pocit, že nejsem na žádnou situaci dost ready. Že můžu na diskotéku, až když budu schopná ovládnout celý parket a odzpívat refrény ke všem natočená z profilu, kdy jsem nejhezčí.

Dnes 24:31

Jak to vidí...: Amerikanista: Starý Biden, ulhaný Trump. Debata prezidentských kandidátů nerozhodnutým nepomohla

Donald Trump a Joe Biden mají za sebou první televizní duel v boji o Bílý dům. Podařilo se obhájci mandátu přesvědčit Ameriku, že má dostatek energie na to, aby zůstal v Bílém domě další čtyři roky? S jakou přesností dokážou výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech predikovat americké trhy? Zita Senková se ptala amerikanisty Jiřího Pondělíčka z Katedry severoamerických studií FSV UK.

Dnes 04:13

Ranní úvaha: Alena Zemančíková: Nejmenší divadlo na světě

Jeden notorický historický bonmot se týká rozdílného přístupu k vlastní autonomii u národů habsburské monarchie: zatímco Maďaři budovali parlament, Češi stavěli Národní divadlo. Mě jako milovnici divadla ta charakteristika českého národa jako takového, který na divadle staví svou identitu, vlastně těší. I když vím, že se na ní stavět nedá. Ale dá se o ni docela dobře opřít. Jestli se Maďaři opírají o parlament, nevím.