Český rozhlas - Osobnosti
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Blízká setkání: Proslavil jsem se, i když nic neumím, směje se zpívající právník Ivo Jahelka

„Zpracovat soudní příběh není úplně jednoduché. Musí to mít humor a právní kauza je málokdy veselá. Humorný střípek se tam přesto musí vyšťourat,“ vysvětluje tvůrčí postup. Odkud pochází a kde studoval? Zapomněl někdy při vystoupení text? Kde a jak dostal nápad zhudebňovat soudní kauzy? Co plánuje ke svým 70. narozeninám?

31:50

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 29:57

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

Dnes 40:58

Stříbrný vítr: Novinářka Renata Kalenská. Který rozhovor určitě nikdy nenapíše?

Rozhovor má v sobě vždycky mít nějakou naději, říká novinářka Renata Kalenská. Ona sama naději potřebuje nejen v profesi, ale i v životě, který výrazně poznamenala nemoc. Jak se psychicky připravovala na transplantaci ledviny a slinivky? Kdy zažila nejdojemnější chvíle se svými dětmi? A který rozhovor určitě nikdy nenapíše?

Včera 28:02

Blízká setkání: Roztoči můžou být krásní a dobří. K životu je potřebujeme, upozorňuje přírodovědec Ladislav Miko

Ve svém oboru je velmi spokojený. „Definice přírodovědy je široká a každý si tam může najít to svoje. To je na tom to úžasné. Příroda je velmi rozmanitá,“ uvádí. Čím vším se zabývá přírodověda? Co je v současnosti nejpalčivějším problémem planety? Je půda živým organizmem? Co způsobilo intenzivní zemědělství a umělá hnojiva? Nastal čas začít pečovat o půdu?

Včera 26:13

Host Lucie Výborné: Sousedík byl velikán, jakého jsme v dějinách neměli. Měl v sobě kus Edisona i Tesly, vypráví expert

Ve Vsetíně je v pátek 3. května na nádraží velká sláva. Po dvou letech prací tam otevírají nové nádraží a přijede i historická Slovenská strela, jejímž autorem je Josef Sousedík, významný český elektrotechnik a vynálezce, zakladatel elektrotechnické továrny ve Vsetíně, komunální politik, humanista a vlastenec. Na vsetínském nádraží očekává příjezd Slovenské strely také Jiří Kohutka, elektrotechnik a spoluautor knihy o Josefu Sousedíkovi.

Před dvěma dny 24:01

Portréty: Olympijské Portréty: Šéf olympijského výboru Samaranch byl mimořádně úspěšný i kontroverzní

Více než dvacet let byl v čele Mezinárodního olympijského výboru Španěl Juan Antonino Samaranch. Z nevýznamné organizace udělal bohatou a úspěšnou instituci. Peníze ale přitahují i problémy, a těm se olympijský výbor pod Samaranchovým vedením nevyhnul, jak v Portrétech připomene historik Jan Adamec.

Před dvěma dny 34:41

Blízká setkání: Nejsem táta mudrc a syn mě má za kámoše, vypráví herec Patrik Děrgel

Je hercem a taky muzikantem. Kapela se mu ale rozpadla. „Takže téma začnu úpadkem. Jedním z velkých problémů bylo moje megalomanství,“ směje se Patrik Děrgel. Jak probíhají zkoušky na inscenaci Forman, ve které alternuje s Markem Adamczykem? Co všechno pro roli herci dělali? Dokázal se do Miloše Formana ponořit? Mění se mu s ubíhajícím časem náhled na postavy?

Před dvěma dny 24:47

Host Lucie Výborné: Reality show jsou jako pohádky, ty máme všichni rádi, směje se kreativní producentka Utajeného šéfa

Lucie Matějíčka Sehnalová je televizní režisérka a kreativní producentka. Stojí za úspěchem reality show Utajený šéf, jež dosahuje sledovanosti milionu diváků. „Utajený šéf pomáhá vedoucím nahlédnout na práci z jiného úhlu, pomáhá zlepšovat pracovní prostředí pro zaměstnance,“ popisuje efekt, který kromě zábavy show má. Co stojí za úspěchem jejích projektů? Poslechněte si celý rozhovor.

Před dvěma dny 48:19

Vizitka: Od uměleckého díla čekám víc, než že mě bude jenom bavit, říká umělecký organizátor Alexandr Jeništa

Vede tým, který má na starosti nově otevřený prostor pro živé umění a kulturu pod Muzeem umění Olomouc. „Základní ideou nového Centralu je polyfunkčnost prostoru. Měl by dávat co nejvíc možností, jak se dá umění zažít,“ říká Alexandr Jeništa ve Vizitce. S Alešem Spurným si povídá také o rusistice, kterou vystudoval, o správě činžovního domu i o životě v rodné Olomouci.

Před třemi dny 30:05

Blízká setkání: Kamarádům říkám nepříjemné věci i za cenu konfliktu, přiznává režisér Lumír Olšovský

„Jestli mě baví víc hrát nebo režírovat? Je to úplně stejná práce. Pořád dělám divadlo a pořád je to kreativní,“ odpovídá. Jak a čím v umění začínal? Studuje rád? Jezdí pro inspiraci do zahraničí, a co ho v poslední době oslovilo? Jaká ocenění získal? Kdo bude v Plzni zpívat hlavní postavu v Draculovi?

Před třemi dny 28:21

Host Lucie Výborné: Vadí mi, že z celé Máchovy životní pouti se vytrhává jen erotično, konstatuje badatelka

„Máchův Máj ve své době nebyl pochopen, je to jako kdyby byl vržen kámen do poklidné hladiny jezera. Rozčeřil českou společnost,“ říká vypráví regionální badatelka, knihovnice a publicistka Renata Mauserová. Jak hledat příběh skutečného člověka v osudu, který známe jako romantický obraz rozervaného básníka? Poslechněte si celý rozhovor.