Český rozhlas - Rozhovory
Včera

Poslechněte si podcast: Akcent: Výběr týdne: film Vlny usiluje o nominaci na Oscara, co to obnáší?

V kinech je snímek o kapele Tatabojs, jak se točí hudební dokumenty? Český národní korpus se propojí s AI. Zítra tomu bude 90 let, co se narodil básník a zpěvák Leonard Cohen. Moderuje Saša Michailidis.

25:17

Český rozhlas - Rozhovory

Vydává: Český rozhlas

Hosté ze všech možných oborů. Rozhovory do hloubky i s lehkostí.

Web

Včera 22:59

Hovory: Vybírám takové autory, kteří jsou mi i osobně sympatičtí, popisuje galerista Čučka

„Cenu umění stanovuje trh, jde o nabídku a poptávku,“ vysvětluje galerista Edmund Čučka, který sběratelství vnímá i jako nikdy nekončící závislost. Jako dítě začínal u známek a trilobitů, pak postupně přešel k hodinkám až k současným známým autorům.

Včera 29:33

Dopolední host: Geneticky upravených plodin se bát nemusíme. Riziko tkví v tom, co by mohl udělat člověk, říká vědec

Zkratka GMO se používá pro geneticky upravené plodiny. Co to přesně je a máme se jich bát? O tom a dalších souvislostech mluvil ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice Martin Janda z katedry experimentální biologie rostlin Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Včera 40:12

Klub Rádia Junior: Běžkyně Kamila Netíková v Klubu Rádia Junior

Třikrát na měsíc a ještě dál. Kam jsme společně za 10 let doběhli s Kamilou Netíkovou? Moderuje Jiří Kohout. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Včera 13:02

K věci Štěpánky Duchkové: Do dvou let by v Praze mělo být na tisíc nabíjecích stanic pro elektromobily, říká Tomáš Jílek

Společnost Technologie hlavního města Prahy buduje v současné době nabíjecí infrastrukturu na stožárech veřejného osvětlení. „Elektromobilita hýbe světem a hlavní město Praha v tomhle ohledu nechtělo zaspat,“ říká generální ředitel společnosti Tomáš Jílek.

Včera 12:11

O čem se mluví pod Ještědem: O kompetenci krajů s právničkou Adélou Zvárovou

Lidé 20. a 21. září 2024 volí své zástupce do krajského zastupitelstva. O čem konkrétně za ně budou krajští zastupitelé rozhodovat? Jaké jsou kompetence krajských úřadů, co všechno je jejich úkol, a kam naopak jejich pravomoc nezasahuje?

Včera 24:06

Dvacet minut Radiožurnálu: Ekonom Pavel: Z daní by mělo jít méně peněz krajům a obcím

Vláda předpokládá, že na pomoc postiženým povodněmi utratí až 40 miliard korun, což by podle profesora a ekonoma z Národní rozpočtové rady Jana Pavla nemělo zásadně ovlivnit státní rozpočet. Pavel v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu ale upozorňuje na úspory obcí a krajů a poměr peněz daní, který dostávají. „Čím jsou kraje a obce ve větším přebytku, tím větší deficit může mít státní rozpočet. Snížení jejich přebytků by stlačovalo deficit státního rozpočtu,“ uvádí.

Včera 26:00

Interview Plus: Úředník: Plenta a urna budou i v obcích zasažených povodní

Krajské a senátní volby se uskuteční v původním plánovaném termínu, navzdory složité situaci v některých obcích a městech zasažených povodněmi. „Pro odklad je nezbytný nouzový stav, který nebyl vyhlášen a ani pro to nebyly splněny podmínky. Pokud bychom ho vyhlásili účelově a odložili volby, mohla by být zpochybněna jejich regulérnost,“ zdůrazňuje Petr Vokáč, vrchní ředitel sekce legislativy a státní správy ministerstva vnitra.

Včera 26:36

Osobnost Plus: Byl Dobrovský jako ve filmu Vlny? Syn a herec srovnávají

Film Jiřího Mádla Vlny o Redakci mezinárodního života Československého rozhlasu v době sovětské okupace už v kinech vidělo přes 350 tisíc lidí a bude za Česko bojovat i o Oscara. „Ten film je alegorie. Každá postava reprezentuje více, než sama hraje,“ říká pro Český rozhlas Plus Jan Dobrovský, syn bývalého redaktora Luboše Dobrovského, kterého ve filmu ztvárnil Martin Hofmann. „Takové postavy chcete hrát, je to pro vás čest,“ přiznává herec v pořadu Osobnost Plus.

Včera 18:50

Brambora s vejcem: Herec a moderátor Bořek Joura: Špekový knedlík pozvedá guláš na jinou úroveň

Ve veselé a milé rubrice Brambora s vejcem telefonovala tentokrát dvojice Ivana a Aleš svému moderátorskému kolegovi, který je zároveň i hercem, Bořkovi Jourovi. Ten se toho nebál a hned na úvod rozhovoru troufl sám sebe popsat jako veselého a pohotového akvaristu.