Český rozhlas - Příroda
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Leonardo Plus: Vojtko: Víra může na prvním rande otevřít debatu o hodnotách. Je to ale ta nejintimnější věc

Na kolikáté schůzce se sympatickou osobou se odvážíte zeptat na to, jak to má s vírou a jestli vůbec v něco věří? Proč to není téma běžné konverzace? „Víra je nejintimnější věc. Svůj systém víry nikomu nevysvětlíte. Je to tak iracionální, že jakékoliv racionální argumenty od partnera nás můžou bolet a velmi zraňovat,“ vysvětluje v pořadu Leonardo Plus párový terapeut Jan Vojtko.

48:58

Český rozhlas - Příroda

Vydává: Český rozhlas

Fascinující svět přírody a rozhovory s vědci.

Web

Dnes 03:18

Pojďte s námi do zoo: Levharti jsou dobrým důvodem pro zimní návštěvu jihlavské zoo

Levharti mají mnoho poddruhů a celá řada z nich je kriticky ohrožená. V Zoologické zahradě v Jihlavě je možné vidět dva poddruhy levhartů – cejlonského a perského.

Dnes 49:34

Leonardo Plus: Vyživovali jsme jen rostliny. Půdní organismy hladoví, říká biolog Miko

V uplynulých desetiletích jsme zapomněli na to, že v půdě žijí kromě zemědělských plodin i jiné živé organismy. Pokud se jim nedaří, vede to k rozpadu půdní struktury. Nyní proto máme narušené a poničené zemědělské plochy, které mnohem obtížněji zvládaji sucha či záplavy. Jak to můžeme změnit? V pořadu Leonardo Plus odpovídá Ladislav Miko, půdní biolog a odborník na životní prostředí.

Dnes 29:15

Vltavín: Kaple andělů strážných sloužila jako úkryt pro největší klášterní poklady ve Zlaté Koruně

Historie zlatokorunského kláštera byla zprvu spojená s úspěchy, ale několikrát zažil těžké chvíle. Vypálili jej husité, po zrušení při josefínských reformách se z něj stala slévárna a dílny.

Včera 25:41

Laboratoř: Ptákům se zdají sny. Vědce překvapilo, jak jsme si v tom podobní

Když ptáci usnou, jejich mozek vysílá elektrické signály podobné jako v bdělé fázi. Unikátní studie Univerzity v Buenos Aires ze Střední a Jižní Ameriky to dokládá na přepisu aktivity ptačích svalů do zvukového záznamu.

Včera 52:37

Meteor: Meteor o kosmickém praku, sebe-kopírující vakcíně a letu čmeláka

Poslechněte si:01:03 Jak funguje kosmický prak?16:22 Založení Akademie věd22:42 Budeme mít sebe-kopírující vakcíny?32:50 Popírá let čmeláka přírodní zákony?42:55 Čáp Venda získá úplnou rodinuHovoří zoolog Jaroslav Forejt nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy biologa Jaroslava Petra Desatero pohybů čte Lucie Juřičková.

Před dvěma dny 03:35

Zvídavec Evy Sinkovičové: Tyhle obří housenky do ruky neberte. Koušou!

Jednoho z našich největších motýlů není snadné spatřit. Jeho housenky jsou sice krásné, ale dokážou zničit nejeden strom. Jak se jich zbavit? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Před dvěma dny 01:45

Jihočeská vlastivěda: „Jihočeské Pompeje“ zničil požár založený husity. Dnes na místě stojí Sezimovo Ústí

V jižních Čechách existovalo ve středověku město, které si v odborných kruzích vysloužilo označení „jihočeské Pompeje“. Jeho zkázu, k níž došlo 30. března 1420, však neměla na svědomí sopka, nýbrž výbuch husitské revoluce. Řeč je o městě Ústí, které vzniklo u soutoku Lužnice a Kozského potoka.

Před třemi dny 18:21

Máme rádi zvířata: Návštěva sovince v Borových Ladech, problémy fen v době březosti a zvířecí námluvy

Autorka magazínu Máme rádi zvířata navštívila sovinec v Borových Ladech na Šumavě, který národní park otevřel po sedmiměsíční zimní přestávce. Pak s veterinářkou Lucií Míkovou probrala problémy, které se objevují u fen v době březosti, a také zjistila něco o zvířecích námluvách žiraf, lvů a koček. K poslechu zve Jitka Cibulová Vokatá.

Před třemi dny 01:36

Jihočeská vlastivěda: V krčmě U Kokota se scházeli lapkové, Kokotem se nazývala i předsunutá věž hradu Choustník

Hanlivě vyznívající podstatné jméno kokot znamenalo u našich prapředků kohouta, ale přeneseně i to, čím se mnozí nelichotivě častují ještě dnes. Přesto se s tímto názvem můžeme na jihu setkat i v místním pojmenování, a to dobře čtyřikrát.

Před čtyřmi dny 03:50

Od Pradědu na Hanou: Horní Újezd prý měl kapli již v dobách příchodu Cyrila a Metoděje

Horní Újezd je malebnou vesnicí na rozhraní Moravské brány a Valašska, která skrývá mnohá tajemství. Například kolem stavby místního kostela.