Český rozhlas - Osobnosti
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Portréty: Karel Kachyňa točil od 50. do 90. let. Jak to bylo možné?

Respektovaný český filmový režisér Karel Kachyňa začal natáčet v 50. letech a jeho uměleckým vrcholem byly na konci 60. let filmy Ucho, Kočár do Vídně nebo Noc nevěsty. Jak je možné, že tento signatář dokumentu Dva tisíce slov mohl točit i v 70. a 80. letech? Otázka pro Martinu Sedlákovou a pořad Portréty.

24:01

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 47:37

Příběhy 20. století: Vraždění v Hroubovicích. Příběh Richarda Husche a jeho maďarsko-německo-česko-židovské rodiny

Obecní úřad ve východočeské obci Hroubovice nedaleko Chrudimi dodnes sídlí v domě, který kdysi patřil obchodníkovi Johannovi Huschovi. Bydlel v něm s židovskou manželkou Hedvikou a čtyřmi dětmi.

Dnes 29:43

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

Dnes 24:57

Úžasné životy: Karel Kachyňa podle Karla Čabrádka

Před 100 lety, na začátku května 1924 se narodil režisér Karel Kachyňa, který zanechal v české kinematografii výraznou stopu. Na filmové plátno převedl příběhy Oty Pavla nebo Škvoreckého Prima sezónu. Na filmech Počítání oveček, Kráva nebo Kožené slunce s ním spolupracoval scénárista Karel Čabrádek. Společně trávili čas v Písku při pracovních i soukromých víkendech na chalupě. Karel Čabrádek na něj vzpomíná jako na přítele i profesního guru, který ho v životě inspiroval.

Včera 29:57

Blízká setkání: To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní

Včera 40:58

Stříbrný vítr: Novinářka Renata Kalenská. Který rozhovor určitě nikdy nenapíše?

Rozhovor má v sobě vždycky mít nějakou naději, říká novinářka Renata Kalenská. Ona sama naději potřebuje nejen v profesi, ale i v životě, který výrazně poznamenala nemoc. Jak se psychicky připravovala na transplantaci ledviny a slinivky? Kdy zažila nejdojemnější chvíle se svými dětmi? A který rozhovor určitě nikdy nenapíše?

Před dvěma dny 28:02

Blízká setkání: Roztoči můžou být krásní a dobří. K životu je potřebujeme, upozorňuje přírodovědec Ladislav Miko

Ve svém oboru je velmi spokojený. „Definice přírodovědy je široká a každý si tam může najít to svoje. To je na tom to úžasné. Příroda je velmi rozmanitá,“ uvádí. Čím vším se zabývá přírodověda? Co je v současnosti nejpalčivějším problémem planety? Je půda živým organizmem? Co způsobilo intenzivní zemědělství a umělá hnojiva? Nastal čas začít pečovat o půdu?

Před dvěma dny 26:13

Host Lucie Výborné: Sousedík byl velikán, jakého jsme v dějinách neměli. Měl v sobě kus Edisona i Tesly, vypráví expert

Ve Vsetíně je v pátek 3. května na nádraží velká sláva. Po dvou letech prací tam otevírají nové nádraží a přijede i historická Slovenská strela, jejímž autorem je Josef Sousedík, významný český elektrotechnik a vynálezce, zakladatel elektrotechnické továrny ve Vsetíně, komunální politik, humanista a vlastenec. Na vsetínském nádraží očekává příjezd Slovenské strely také Jiří Kohutka, elektrotechnik a spoluautor knihy o Josefu Sousedíkovi.

Před třemi dny 24:01

Portréty: Olympijské Portréty: Šéf olympijského výboru Samaranch byl mimořádně úspěšný i kontroverzní

Více než dvacet let byl v čele Mezinárodního olympijského výboru Španěl Juan Antonino Samaranch. Z nevýznamné organizace udělal bohatou a úspěšnou instituci. Peníze ale přitahují i problémy, a těm se olympijský výbor pod Samaranchovým vedením nevyhnul, jak v Portrétech připomene historik Jan Adamec.

Před třemi dny 34:41

Blízká setkání: Nejsem táta mudrc a syn mě má za kámoše, vypráví herec Patrik Děrgel

Je hercem a taky muzikantem. Kapela se mu ale rozpadla. „Takže téma začnu úpadkem. Jedním z velkých problémů bylo moje megalomanství,“ směje se Patrik Děrgel. Jak probíhají zkoušky na inscenaci Forman, ve které alternuje s Markem Adamczykem? Co všechno pro roli herci dělali? Dokázal se do Miloše Formana ponořit? Mění se mu s ubíhajícím časem náhled na postavy?

Před třemi dny 24:47

Host Lucie Výborné: Reality show jsou jako pohádky, ty máme všichni rádi, směje se kreativní producentka Utajeného šéfa

Lucie Matějíčka Sehnalová je televizní režisérka a kreativní producentka. Stojí za úspěchem reality show Utajený šéf, jež dosahuje sledovanosti milionu diváků. „Utajený šéf pomáhá vedoucím nahlédnout na práci z jiného úhlu, pomáhá zlepšovat pracovní prostředí pro zaměstnance,“ popisuje efekt, který kromě zábavy show má. Co stojí za úspěchem jejích projektů? Poslechněte si celý rozhovor.