• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: S banánem téměř všichni chybujeme. Oloupat a sníst ho ve společnosti je oříšek, říká Ladislav Špaček

Banán konzumujeme běžně. Většinou odtrhneme jeden konec, pak oloupeme slupku a sníme dužninu. Ale při společenské události nebo v restauraci, je to nepatřičné.

01:11

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před dvěma dny 02:35

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Smetanová mrkev se zázvorem

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí, proč se dodnes květnové svatby nepovažují za dobrý nápad. A přidají jeden májový babiččin recept nejen pro děti.

Před dvěma dny 09:34

Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Alergie. Jak hledat alergeny v potravinách a co dělat v restauracích

Jaké jsou nejčastější alergie a intolerance? Jak zjistím, jestli se jedná o alergii? Má smysl zkoušet doma eliminační diety? Jak nahradit mléčné výrobky nebo vejce? Můžeme mít reakci, i když jsou v potravině jen stopy daného alergenu? Mají smysl různé genetické testy? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před třemi dny 02:28

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččin litý kynutý ovocný koláč

Klacík z mraveniště nebo ostřice z bažin, i to byly dobroty, kterými si jídelníček vylepšovaly venkovské děti. My zůstaneme u tradičnějšího receptu.

Před čtyřmi dny 02:49

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Králík s bůčkem a uzenými žebry

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží některé z májových pranostik a přidají recept na králíka s bůčkem a uzenými žebry.

Před pěti dny 02:30

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččin koláč se slaninou

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, že na jaře měli napilno nejen hospodáři, ale i hospodyně. Řada prací byla jejich starostí. A k tomu musely ještě stačit něco dobrého nachystat v kuchyni. Třeba koláč se slaninou.

Před pěti dny 27:39

Kuchařské čarování: Chřestové recepty a domácí mlékárenství

Hlavní roli v Kuchařském čarování tentokrát hraje chřest neboli špargl. Kromě něj se bude kulinář Petr Stupka věnovat i domácímu mlékárenství. Prozradí, jak udělat třeba dobrý tvaroh.

Před šesti dny 02:36

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Králík s bůčkem na česneku

Co umí jarní mrazy, příroda už ukázala. Obavy budily i v dobách našich babiček. Připomeneme ledové muže a posilníme se pečeným králíkem na česneku.

Před týdnem 10:58

Pochoutkový rok: Kohoutí hřebeny plněné mákem a ořechy upekla Dagmar Talášková

Kynuté kohoutí hřebeny jsou pečené z překládaného těsta, ze kterého třeba ve Francii dělají croissanty. Tyhle hřebeny jsou po upečení na povrchu lehce křupavé, ale uvnitř měkké a nadýchané jako peřinka, a provoněné kořením, které se skrývá v makové a ořechové náplni. Pekla je Dagmar Talášková z Ostravy.

Před týdnem 01:46

Pochoutkový rok: Prosím, už neučte děti mlčet u jídla, při stolování se musí mluvit, tvrdí Ladislav Špaček

Také vás učili, že u jídla se nemluví? Plútarchos z Chairóneie už před 2500 lety napsal: U jídla se musí mluvit! Sníst pokrm beze slova je vlastní pouze vepřům.

Před týdnem 03:01

Pochoutkový rok: Hlávkový salát znali už v 16. století, dnes ho pěstují také na největší salátové farmě na Moravě

Jedním z nejoblíbenějších salátů v Česku je hlávkový. Ten pěstovaný venku je většinou robustnější a má výraznější chuť. Některé kousky mohou dosahovat hmotnosti až půl kilogramu. Dobrou kvalitu salátu lze poznat podle sytě zelených vnějších listů a pevné hlávky.