• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Kuchařské čarování: Masová roláda v několika obměnách a pár nápadů na úpravu cukety

Masová roláda v několika proměnách, to je hlavní téma Kuchařského čarování Petra Stupky. K tomu přidá několik nápadů na úpravu cukety a jako sladkou tečku cuketové řezy.

39:57

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před dvěma dny 13:16

Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Pravda a mýty o omega-3 mastných kyselinách

Co jsou omega-3 mastné kyseliny a proč jsou pro naše tělo důležité? Jaký je rozdíl mezi omega-3 z ryb a z rostlinných zdrojů? Stačí jíst občas rybu, anebo je nutná pravidelná konzumace? Jsou doplňky stravy s omega-3 spolehlivou alternativou? Jaké chyby lidé dělají při výběru omega-3 suplementů? Jak nejlépe připravovat ryby, aby si omega-3 zachovaly? Hostem Terezy Bebarové je nutriční terapeutka Andrea Pospíšil Jakešová.

Před třemi dny 27:16

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 14. 9. 2025

Soutěžní recept: Rychlé koláčky od Evy Rubešové jsou skvělou alternativou těch svatebních. Rada z etikety: 4 tabu, která neprobírat u stolu. Paštice Májka je skoro 60 let.

Před třemi dny 02:17

Pochoutkový rok: 4 tabu, která nejsou vhodná probírat u stolu, osvětluje Ladislav Špaček

U stolu jsme ve společnosti jiných lidí a stůl slouží k tomu, abychom si vychutnali pokrm a prožili příjemný okamžik v rodině anebo s přáteli. Která témata jsou u stolu tabu?

Před třemi dny 03:54

Pochoutkový rok: Slavné paštice Májka už je skoro 60 let a vzorem se pro ni staly oblíbené maďarské pochoutky

„V přepočtu na 80gramové konzervy by to bylo skoro milion konzerv paštiky Májka. Takové množství, tedy neuvěřitelných 70 tun paštiky, se vyexpedovalo během prvního měsíce ze Slováckých konzerváren, kde se začala v roce 1966 vyrábět,“ říká historik Slováckého muzea v Uherském Hradišti Pavel Portl. Májka se rychle rozšířila po celém Československu a později vyvážela i do různých koutů světa.

Před čtyřmi dny 07:18

Pochoutkový rok: Nekynuté rychlé koláčky od Evy Rubešové jsou skvělou alternativou těch svatebních

Neskutečně jednoduché a rychlé. Nezvyklou ingrediencí je sýr, který koláčky krásně zvláční a není v nich vůbec cítit. Když zvolíte tu pravou velikost, můžete je využít i jako svatební. Plnit se totiž dají jakoukoli vhodnou náplní: ořechovou, tvarohovou nebo makovou. Eva Rubešová z Dalovic u Karlových Varů dnes nabízí recept s makovou náplní.

Před pěti dny 02:48

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Dědečkovo šípkové víno

Podle receptu dědečka paní Jakouběové si budete moct připravit šípkové víno a navíc se dozvíte o československých patentech z roku 1920, které měly domácí přípravě vín napomoci.

Před šesti dny 02:23

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Telecí řízky s květákem podle Józy Fechtnerové

Zatímco na vesnici v roce 1920 hospodyně často neměly ani elektřinu a sporák na dřevo byl pro ně jediným pomocníkem, některé hospodyně ve městě už mohly využívat technických vymožeností...

Před týdnem 23:09

Vaříme s Habadějem: Vepřové kotlety patří u nás mezi velmi oblíbené kusy masa. Udělejte si je tentokrát zapečené s rýží

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.

Před týdnem 02:34

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kuřata s lanýži podle receptru Aleny Vávrové z roku 1873

Lanýže byly v měšťanské kuchyni symbolem luxusu a společenské prestiže. Objevily se na stolech měšťanů v závěru 19. století, kdy měšťanská společnost procházela velkými proměnami.