• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Kuchařské čarování: Rozmanité kuchařské variace na téma plněná zelenina

Plněná zelenina, tak nadepisuje své Kuchařské čarování Petr Stupka. A to rozhodně nejsou jen paprikové lusky s mletým masem, můžeme připravit třeba také marocký lilek a několikero dalších zajímavých specialit z celého světa.

23:34

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před dvěma dny 27:21

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 3. 8. 2025

Soutěžní recept: Žilinské řezy s kandovaným ovocem podle Blanky Imriškové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak podávat led v nápojích. Mirabelky versus špendlíky.

Před dvěma dny 02:11

Pochoutkový rok: Zabraňme nešvaru z Ameriky. Led při podávání nepatří do sklenice s nápojem, ale do misky

V letních měsících si rádi dopřejeme svěží nápoj nebo koktejl. A nejlépe s ledem. Můžeme si během pití led doplňovat? Jak si s tím umí poradit v lepších restauracích a barech, radí Ladislav Špaček.

Před dvěma dny 03:31

Pochoutkový rok: Mirabelky skvěle chutnají i léčí, neplést si je se špendlíky

Nejenom zářivá barva, ale také lahodná sladká chuť dělá z mirabelek oblíbené ovoce. Málokdo má ale mirabelku na zahradě. Většinou je najdeme divoce rostoucí podél polních cest a potoků. Slivoň mirabelka, známá také pouze jako mirabelka, pochází z Asie. Do Evropy se dostala kolem 13. století, kdy se začaly pěstovat ve Francii. Dodnes jsou největšími producenty pěstitelé z Lotrinska.

Před třemi dny 08:26

Pochoutkový rok: Žilinské řezy podle Blanky Imriškové jsou plné ořechů a kandovaného ovoce

Tahle obdoba biskupského chlebíčku pochází ze Slovenska. Je s krémovou náplní, která celý dezert příjemně zvláční. Náplň se nepeče, jen ztuhne v lednici. Připravte si šlehač s metlami a jdeme na to. Pekla a šlehala Blanka Imrišková ze Svobody nad Úpou.

Před čtyřmi dny 08:54

Jezte, ať vám to sluší: Jak se správně stravovat v období menopauzy? Odpovídá nutriční terapeutka Andrea Jakešová

Jak se správně stravovat v období menopauzy? Odpovídá nutriční terapeutka Andrea Jakešová

Před pěti dny 02:57

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Smetanová bramboračka s houbama od Boženky z hájovny

Tentokrát se redaktor Jaroslav Hoření vydal za sběratelkou receptů Vladimírou Jakouběovou pro smetanovou bramboračku s houbama od Boženky z hájovny. Proč zrovna z hájovny? Protože manželky hajných byly stejně jako mlynářky vyhlášené kuchařky.

Před šesti dny 23:17

Vaříme s Habadějem: Tagliatelle s omáčkou z hlívy ústřičné. Netradiční spojení různých druhů ingrediencí, chutí, i barev

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si dnes udělat tagliatelle s omáčkou z hlívy ústřičné. Určitě nebudete litovat.

Před šesti dny 02:57

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kapusta fašírovaná pro 8 osob

V prázdninových receptech se věnujeme nejen letním surovinám, ale i rozdílům mezi městskou a venkovskou kuchyní. A těch rozdílů byla spousta. Ve městě bylo na vaření mnohem víc času, jak dokládá tento recept Vladimíry Jakouběové a Jaroslav Hořeního na fašírovanou kapustu pro osm osob.

Před týdnem 02:37

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Dušená kapusta s bandorama

Hlávková, růžičková a kadeřavá. Řeč bude o kapustě a budeme si o ní nejen povídat, ale také ji podusíme. Je tu další díl receptů z kuchyní našich babiček, které připravují Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před týdnem 27:26

Kuchařské čarování: Pastrami, salát gado-gado, smažená rýže a další kulinářské tipy Petra Stupky

Kuchařské čarování bude pestré. Kulinář Petr Stupka zodpoví některé dotazy posluchačů, vysvětlí, co je to pastrami a jak připravit salát gado-gado, nabídne svůj nejlepší recept na smaženou rýži a přidá sladkou tečku v podobě minidortíčků s ovocem.