• Podcasty
  • Český rozhlas - Umění a kultura
Český rozhlas - Umění a kultura
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Mozaika: Tisíc hlasů zazpívá společně se SOČRem. Hostem vltavské Mozaiky byl Jakub Čížek

Naděžda Hávová a František Šedivý hovořili s ředitelem Symfonického orchestru Českého rozhlasu o nadcházejícím největším sborovém koncertu Roku české hudby. „Největší porce zodpovědnosti bude ležet na sbormistrech jednotlivých sborů,“ říká Jakub Čížek. Všichni účinkující se totiž společně potkají až v neděli 22. prosince.

04:13

Český rozhlas - Umění a kultura

Vydává: Český rozhlas

Osobnosti, díla, novinky české i světové kulturní scény.

Web

Dnes 30:47

Lit: Až budu mít milion prodaných knih, budu spokojená, říká spisovatelka Radka Třeštíková

Patří mezi komerčně nejúspěšnější české spisovatelky a podle svých slov prodala už více než 700 tisíc knih. Debutovala před 10 lety románem Dobře mi tak, zásadním zlomem v její kariéře byly ale Bábovky. „Vím, že mi žádná cena nehrozí,“ přiznává Radka Třeštíková v podcastu Lit.

Dnes 04:32

Mozaika: Umění jako terapie. Group Therapy v této složité době potřebujeme všichni, říká ředitelka GHMP

Na křehkost demokracie a sílu autoritářských režimů, na terorismus a hrůzy války nebo na rozdílné postavení žen v současné Evropě, ukazuje nový výstavní projekt Galerie hlavního města Prahy. Výstava Group Therapy začala v Domě u Kamenného zvonu v Praze a my Vás jí provedeme s ředitelkou galerie a jednou z kurátorek Magdalenou Juříkovou.

Dnes 11:48

Mozaika: Malý, vysoký, tlustý i hubený. Ragby může hrát každý, říkají autoři stejnojmenné knihy

Sdílená radost, nadšení, respekt, týmový duch a disciplína. To jsou základní hodnoty sportu, který stojí na rychlosti, síle, komplexních dovednostech a tvrdých, leč přesto férových soubojích tělo na tělo. Právě svět ragby teď prostřednictvím řady rozhovorů, esejí, uměleckých fotografií a barevných ilustrací přibližuje stejnojmenná kniha nakladatelství Labyrint.

Včera 24:00

Ex libris: Ptáci, město, příběh hrdiny aneb Jak se ornitologickou encyklopedií splácejí dluhy

Veleslav Wahl byl autorem ojedinělé publikace Pražské ptactvo. Kromě této výrazné ornitologické stopy se ale Wahl zapsal do naší historie i jako účastník odboje proti dvěma totalitám. Jeho mladý život nesmyslně ukončila smrt na pankráckém popravišti v roce 1950. Nejen o pražské avifauně, ale i o osudu Veleslava Wahla se dozvíte v knize, kterou představí pořad Ex libris.

Včera 13:57

Mozaika: Pracovna: V ateliéru spisovatelky, ilustrátorky a copywriterky Marie König Dudziakové

Marie König Dudziaková (1987) vystudovala žurnalistiku na UK v Praze. Je spisovatelkou, ilustrátorkou a copywriterkou na volné noze. Dlouhodobě se zajímá o tetování, tělesné modifikace, propojování těla a technologie , piercing a kyberpunk.

Před dvěma dny 49:42

Bourání: Taneční a kroužky šití. V „kulturáku“ měli vše. A často taky skvělou architekturu

Od Teplic po Humenné, všude mají kulturní domy – jsou jich tisíce. Které stojí za vidění? A co je s nimi dnes? O československých „kulturácích“ s Irenou Lehkoživovou a Michaelou Janečkovou.

Před dvěma dny 25:47

Akcent: Ať o umění ve veřejném prostoru rozhodují soutěže. Ostrava jde příkladem, Ústí se učí

Saša Michailidis se ptá ředitelky Galerie Emila Filly a pedagožky UJEP v Ústí nad Labem Evy Imr Mrázikové a předsedkyně ostravského spolku Fiducia Ilony Rozehnalové. Debata sochaře Davida Černého a kurátorky GHMP Marie Foltýnové v ČT o instalaci stíhaček s motýlími křídly na fasádě pražského OD Máj vyvolala v médiích diskusi o roli a pravidlech umění ve veřejném prostoru. Jak k tomu přistupují spolky a galerie v regionech?

Před dvěma dny 02:23

Mozaika: Prodej vstupenek na koncert Tisíc hlasů adventu spuštěn. K dispozici je jich jen omezený počet

Dva koncerty projektu Tisíc hlasů adventu byly přesunuty na nové časy. 22. prosince si sborové zpěváky a SOČR můžete přijít poslechnout v 16 a 20 hodin. Spuštěn byl i předprodej vstupenek on-line, na pokladně Obecního domu v Praze a v rozhlasové prodejně na Vinohradské ulici v Praze.

Před třemi dny 24:05

Úžasné životy: Ema Destinnová podle Andrey Kalivodové

Hudba pro ni byla vším a svým nádherným hlasem si podmanila svět. Přestože od jejího skonu uplynulo bezmála 100 let, její jméno stále není zapomenuté. Čím byla Ema Destinnová výjimečná a čím je i dnes inspirativní? O světoznámé pěvkyni bude mluvit dlouholetá sólistka Národního divadla Andrea Kalivodová.

Před čtyřmi dny 23:59

Knížky Plus: Jaroslav Rudiš, Aleš Palán, Petra Hůlová, Pavla Horáková přispěli do antologie Krvavý Žižkov, v níž ožívají staropražské soudničky ?

jaká je tato sbírka morytátů navazující na předchozí úspěšnou knihu Krvavý Bronx? V recenzní části se mimo jiné podíváme na novinku české spisovatelky Ivy Hadj Moussy Těžké duše, román ze současnosti s podtitulem O čem sní stárnoucí bílí muži. A na řadu přijde i pravidelná soutěž. Moderuje Karolína Koubová.