Český rozhlas - Osobnosti
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Blízká setkání: Muzikant Igor Orozovič vydává první autorské album. „Jsem kramář a chci si všechno schovat“

„Založil jsem kapelu, protože jsem chtěl zpívat písničky. Řekl jsem si, že už jsem velký kluk a mohl bych si zkusit jiné barvičky v hudbě i psaní textů,“ vysvětluje. Ve kterých divadelních hrách účinkuje s Ivou Janžurovou? Jaký spolu mají vztah? Na čem vyrostl? Jakou audioknihu v poslední době načetl? Kdy a kde bude koncertovat?

31:51

Český rozhlas - Osobnosti

Vydává: Český rozhlas

Silná témata, o kterých se ve společnosti právě mluví.

Web

Dnes 30:05

Blízká setkání: Kamarádům říkám nepříjemné věci i za cenu konfliktu, přiznává režisér Lumír Olšovský

„Jestli mě baví víc hrát nebo režírovat? Je to úplně stejná práce. Pořád dělám divadlo a pořád je to kreativní,“ odpovídá. Jak a čím v umění začínal? Studuje rád? Jezdí pro inspiraci do zahraničí, a co ho v poslední době oslovilo? Jaká ocenění získal? Kdo bude v Plzni zpívat hlavní postavu v Draculovi?

Dnes 28:21

Host Lucie Výborné: Vadí mi, že z celé Máchovy životní pouti se vytrhává jen erotično, konstatuje badatelka

„Máchův Máj ve své době nebyl pochopen, je to jako kdyby byl vržen kámen do poklidné hladiny jezera. Rozčeřil českou společnost,“ říká vypráví regionální badatelka, knihovnice a publicistka Renata Mauserová. Jak hledat příběh skutečného člověka v osudu, který známe jako romantický obraz rozervaného básníka? Poslechněte si celý rozhovor.

Včera 25:22

Až na dřeň: Režie byla můj sen. Tuhle životní etapu si neuvěřitelně užívám, vypráví filmařka Hana Hendrychová

V roce 2019 debutovala celovečerním snímkem Můj příběh, letos se mohou diváci bavit i zamýšlet nad Matkou v trapu. V pořadu Až na dřeň se producentka a režisérka Hana Hendrychová rozpovídala nejen o sžívání s českým showbyznysem, ale také o svých cestovatelských zkušenostech.

Včera 25:40

Host Lucie Výborné: Vydavatelství názor neprosazují, ale očekávají. Nechci sázet hity přes kopírák, říká Mirai Navrátil

Label je kamarád, ne diktátor, kontruje zpěvák kapely Mirai přesvědčení, že by vydavatelství hudebníkům vnucovala, jak mají muziku dělat. Rozpoznatelný styl prý pomáhá se prosadit, na novém albu Tomodachi se však skupina rozhodla v rámci popu zaexperimentovat. „Stejně se pravidla té hry neustále mění, takže to, co fungovalo před dvěma třemi nebo pěti lety, není jistota,“ míní Mirai Navrátil. Co ho na ohlasech alba překvapilo? Poslechněte si celý rozhovor.

Včera 28:37

Blízká setkání: V soutěži Na lovu bych nešetřil ani vlastní ženu a děti, tvrdí Jakub Kvášovský alias Kalkulátor

Je pohotový, vtipný a obávaný mezi soutěžícími. Jak mu šla ve škole matika? „Šla, ale já na to kašlal,“ přiznává dnes se smíchem Jakub Kvášovský v Blízkých setkáních. Nechybí mu křída a tabule? Co lítá dnes po třídách místo mokré houby a jak probíhá zkoušení žáků? Je důležité mít dnes všeobecný přehled, a co by měl člověk vědět? Je rozdíl mezi dřívějšími a dnešními vědomostními soutěžemi? Jak se dostal do soutěže Na lovu?

Včera 40:46

Vizitka: Hudebník Václav Havelka: Hrát jako předkapela je výzva, kterou mám rád

Za sebou má další turné po Spojených státech, tentokrát s projektem, který zkoumal zvuk klimatické změny. Ta se, jak zjistil, stále zásadněji odráží v tvorbě mladých Američanů. „Nedělat kompromisy v mé vlastní autorské tvorbě, v tom pro mě byla Nirvana velkou inspirací,“ říká taky ve Vizitce autor hudby k podcastu Cobain. Ptá se Ondřej Cihlář.

Před dvěma dny 12:26

Momenty: Veřejnoprávní média by neměla soupeřit s komerčními, říká režisér Hynek Bočan

Český filmový a televizní scenárista a režisér mluví o současném českém hraném filmu i o svém přátelství s Jiřím Stránským. Zamýšlí se i nad stavem výuky na FAMU a důležitosti rodiny. Repríza z 3. října 2022.

Před dvěma dny 34:19

Blízká setkání: Moderátor Jana Vala provází po vinicích kolem Rýna: Víno je celoživotní pohádka pro dospělé

Přičichl k dobrému vínu a potkal se ve správnou dobu se správnými lidmi. „Najednou jsem cítil, že víno by mohl být můj nový život,“ vzpomíná v Blízkých setkáních. Jak vzpomíná na televizní pořad TKM? Proč byl nucen opustit ČT? Cítil hořkost? Kam až ho doba zavála? A jak vzpomíná na setkání s Janem Werichem?

Před dvěma dny 26:08

Host Lucie Výborné: Antibiotická rezistence roste, medikaci šijeme na míru pacienta, říká klinická farmaceutka

Obor klinické farmacie má u nás světlou budoucnost – medikací je v dnešní době spousta a lékaři jsou odborníci především na svou oblast. „Každý pacient by měl mít svého klinického farmaceuta a jednou za čas jet na lékový servis, zda je medikace dobře poskládaná,“ vysvětluje vedoucí Oddělení klinické farmacie ÚVN v Praze, Irena Murínová, která se těší například z toho, že s klinikou spolupracuje i řada praktických lékařů.

Před dvěma dny 38:40

Vizitka: Scénárista Miro Šifra: Vždy jsem přemýšlel nad tím, jak mozek vnímá text

Připouští, že nemá dokonalou češtinu a musí se tedy snažit vytvořit dobré dramatické situace. S režiséry se domlouvá už během psaní textů. Jak se pozná dobrý scénář? Proč své texty neodevzdává včas? Miro Šifra má za sebou třeba scénáře pro film Úsvit a televizní série To se vysvětlí, soudruzi! nebo Rédl. Teď chystá film Miky o mafiánovi, který na Slovensku spáchal desítku vražd. Ve Vizitce se ptala Karolína Koubová.