- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Poslechněte si podcast: Černá ryba podle Anuše Kejřové
Vydáme na vánoční trhy v dobách našich babiček, kde hospodyně mimo jiné nakupovaly různé koření. A s Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením vyzkoušíme recept na černou rybu.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Pečená kachna s kaštany
Už za do našich babiček se jedlé kaštany prodávaly na ulici pečené nebo se přidávaly do řady pokrmů.
Punč z křížal a sušeného ovoce
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomínají jeden z pozapomenutých adventních obyčejů – hledání noclehu. Provázelo ho i malé pohoštění, jehož součástí byl i punč z křížal a sušeného ovoce.
Perníčky levné
Podle recepti po babiččce tentokrát upečeme perníčky, které jako nadílku dostávaly děti od Lucek, postav, které chodily v předvečer svátku sv. Lucie na obchůzky.
Bramborový zapékanec podle receptu z Pojizeří
Advent už v dobách našich babiček provázely ohně, svíce a lucerny. Zapálená svíce u okna byla znamením, že rodina je chráněna. Oheň byl i prostředkem očisty. A také se na něm vařilo...
Kolaschfleisch podle Anny Marie Neudeckrové
Nahlédneme do jedné z kuchařských knih z 19. století, ve které se objevují vídeňský řízek, ovocné polévky nebo guláš. A ten s pomocí Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního můžeme vyzkoušet.
Koláčky brunšvické
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do Nejnovější kuchařky pražské z 19. století. Vyšla v Jičíně a sepsala ji dáma, co přišla z Bavor. Je tam řada dobrot...
Ořechové kroužky od Mikulášky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nepřipomínají jen pozapomenuté dobroty, ale také lidové tradice, které se z našeho života vytratily. Tentokrát to bude Mikuláška. A přidají recept na ořechové kroužky.
Figurky z těsta
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou mikulášskou nadílku v česko-německých obcích a k tomu přidají návod na figurky z těsta.
Koleno na zelí podle receptu z Pojizeří
Na svatou Barboru připrav mlat a stodolu…, říká prosincová pranostika. Ana co se mlatci po dokončení práce těšili? Na pivo a něco dobrého.